Lippenslaan 198, 8300 Knokke

Dit moet je doen om je sneakers te onderhouden

Een beetje zorg kan ervoor zorgen dat je sneakers lang meegaan.

Sneakers zijn big business. Ze dienen vele doeleinden, afgezien van het feit dat het schoenen zijn: Sommige sneakers dragen we voor comfort, sommige voor gezondheid, sommige als hoge mode. En hoewel veel van onze sneakers er misschien wat beter uitzien als ze een beetje versleten zijn (hallo Chuck Taylors!), zijn er momenten waarop – omwille van uiterlijk of geuren – je sneakers een schoonmaakbeurt nodig hebben.

DE MEESTE SNEAKERS KUNNEN IN DE WASMACHINE, JA HOOR!

Het reinigen van sportschoenen in de wasmachine is over het algemeen de beste keuze voor de meeste paren. Dit geldt met name voor sneakers gemaakt van synthetische materialen of canvas – zoals Vans en Keds – hoewel je sneakers gemaakt van leer en suède niet in de wasmachine moet doen. Het is een vrij eenvoudige onderneming, maar er zijn enkele nuances in het proces die ervoor zorgen dat je schoenen zo schoon en belangrijker nog, zo onbeschadigd mogelijk uit de wasmachine komen.

Houd deze vijf tips in gedachten voordat je je schoenen in de wasmachine gooit:

  1. Verwijder de veters voor het wassen. Vuil hoopt zich op rond de vetergaten, dus het verwijderen van de veters zorgt ervoor dat water en wasmiddel toegang hebben tot wat een verrassend vieze plek van de schoen kan zijn.
  2. Was die veters terwijl je bezig bent. Doe de veters in een klein waszakje voor fijne was en was ze samen met de sneakers.
  3. Behandel sterk vervuilde sneakers voor. Vuil en modder zijn eiwitvlekken, dus ze worden het best behandeld met een enzymatische vlekverwijderaar zoals Krud Kutter Sports Stain Remover.
  4. Gebruik koud water en overdrijf het niet met het wasmiddel. Het kan verleidelijk zijn om extra wasmiddel te gebruiken – de schoenen zijn tenslotte extra vies! – maar weersta die drang, want wasmiddelresten zorgen voor een grauwe uitstraling.
  5. Laat je sneakers aan de lucht drogen. Draai de tong over de neus zodat er lucht beter door het binnenste van de schoen kan circuleren terwijl het droogt, en stop dan de neus van de schoen vol met een opgevouwen handdoek (een washandje of theedoek is de juiste maat) om vocht op te nemen.”

En daar heb je het! Met deze tips en trucs kun je je sneakers in topconditie houden, zodat ze er altijd fris uitzien en je stappen met vertrouwen zet.

Spotbehandeling en detailing: Een kunst op zich

Hoewel de meeste sneakers prima in de wasmachine kunnen, zijn er momenten waarop machinewassen niet de beste keuze is. Hier komt spotbehandeling en detailing om de hoek kijken.

Voor het detailleren van sneakers zijn allerlei speciale reinigers beschikbaar, maar eerlijk gezegd heb je ze niet echt nodig. Goede oude afwasmiddel en een allesreiniger zoals Formula 409 doen prima werk. (Zorg er gewoon voor dat je een allesreiniger zonder bleekmiddel gebruikt om kleurverlies te voorkomen.)

Het beste gereedschap voor het reinigen van leren bovenwerk, tussen- en buitenzolen is een oude, zachte tandenborstel. Giet wat verdund afwasmiddel of verdunde allesreiniger in een kleine kom, laat genoeg ruimte over om een tandenborstel of een kleine doek te gebruiken. Verwijder de veters uit de schoen, steek je niet-dominante vuist in de neus en ga aan de slag om vlekken en vervuiling te verwijderen.

Een Magic Eraser kan ook magie verrichten op vuile, geschuurde sneakers. Bevochtig een klein gedeelte en wrijf het over de tussenzoollijn om hardnekkige vlekken te verwijderen die de tandenborstel of doek heeft achtergelaten.

Voor het reinigen van suede of gebreide bovenwerken moeten tandenborstels en Magic Erasers echter niet worden gebruikt. Hier komen die wat temperamentvolle materialen om de hoek kijken. Suede houdt niet van vocht en het is het beste om suede droog te reinigen. Gebruik een suede borstel en suede gum om vuil en vlekken voorzichtig te verwijderen zonder het materiaal te beschadigen.

Knit sneakers vereisen ook speciale zorg, omdat de draden gemakkelijk kunnen worden beschadigd. Gebruik altijd een zachte aanraking bij het reinigen van knit sneakers en vermijd het gebruik van een tandenborstel, omdat de haren kunnen blijven haken.

Geurbestrijding: Frisheid die blijft

Laten we eerlijk zijn, voetgeur kan wel eens voorkomen bij iedereen. Er zijn manieren om het te voorkomen, of op zijn minst te verminderen, en manieren om ermee om te gaan als het overweldigend wordt.

Om te voorkomen dat geuren ontstaan, is goede voethygiëne essentieel. Wissel je sneakers af door minstens een dag tussen het dragen te laten, en overweeg om een set sneakerballs te gebruiken om geuren te elimineren terwijl de schoenen niet worden gedragen.

Bescherm Jouw Sneakers: Een Langer Leven

Naast preventie is bescherming van cruciaal belang. Gebruik beschermende sprays om vuil, vlekken en geuren te weren. Specifieke sprays, zoals Kiwi Suede & Nubuck Protector voor suede sneakers en Scotchgard Fabric & Upholstery Protector voor canvas sneakers, vormen een schild tegen de elementen.

Een correcte opslag is een must. Bewaar je sneakers op de juiste manier als je ze niet draagt. Stop ze niet zomaar ergens in een stapel, maar gebruik een schoenenrek, schoenendoos of transparante opbergdozen om hun levensduur te verlengen en hun vorm te behouden.

Last van vouwen en kreukels? Schoenspanners kunnen helpen om de natuurlijke vouwen van het dragen tegen te gaan en je sneakers er fris uit te laten zien, altijd klaar om gedragen te worden.

Voor langdurige sneaker gebruikt, bezoek StreetLab Knokke

Je sneakers verdienen de beste zorg, en bij StreetLab Knokke helpen we je om je favoriete schoenen te koesteren en te onderhouden. Onze experts staan klaar om je te begeleiden bij het behouden van de glans en stijl van je sneakers, zodat je met vertrouwen de wereld tegemoet kunt treden. Kom vandaag nog langs bij StreetLab in Knokke en ontdek hoe je jouw sneakers kunt laten stralen voor de lange termijn!

Deel met vrienden:

WE'RE MOVING

LIPPENSLAAN 198

Streetlab verhuist van Lippenslaan 247 naar Lippenslaan 198. 

De officiële opening volgt binnenkort